"Šípek – malý plod, velká síla"

29.09.2025

Šípek je plod růže šípkové (Rosa canina) a patří mezi naše nejcennější divoce rostoucí superpotraviny. Sbírá se v září nebo počátkem října.  

Na co je dobrý šípek?

Šípky jsou doslova nabité vitamíny a antioxidanty:

  • Vitamin C – sušený 10-20mg%, Podporuje imunitu a bojuje proti volným radikálům.

  • Vitaminy  E, K, karoten – pro zdravé oči, pleť, srdce i cévy.

  • Vitamín B - podpora metabolismu a nervové soustavy

  • Polyfenoly a flavonoidy – mají protizánětlivý účinek, pomáhají při únavě i regeneraci.

  • Třísloviny a organické kyseliny (např. kys. citronová, jablečná) - podporují trávení a mají antibakteriální účinky

  • Slizové látky - vytvářejí ochranný film, který zmírňuje podráždění, zklidňuje sliznice trávicího a dýchacího ústrojí


Jak šípek použít?

  • Šípkový čaj – klasika na imunitu. Zalít horkou (ne vroucí!) vodou a louhovat klidně přes noc.

  • Domácí marmeláda – krásně kyselkavá a plná vitamínů.

  • Šípkový sirup – výborný do vody, čaje i na kaši.

  • Sušený prášek – dá se přidat do smoothies, jogurtu nebo müsli.

  • Šípkové víno nebo likér – tradiční receptura s chutí podzimu.


Jak sušit šípek?

Pokud chcete zachovat co nejvíce vitamínů, sušte šetrně:

  1.  Omýt, zbavit stopek a nečistot.

  2. Dát vysušit vcelku či rozkrojené ideálně v sušičce kolem 50 °C. (Teplota by neměla přesáhnout 70 °C, šípek se znehodnocuje a nastává ztráta vitamínů)

  3.  Sušení na vzduchu je možné, ale déle trvá a hrozí plísně, zhnědnou až zčernají

  4.  Po vysušení skladovat v suchu, temnu a uzavřené nádobě.


Sbírejte zralé (jasně červené), tvrdé, nepřemrzlé v září nebo počátkem října. 

Obsah vitaminu C stoupá až do počátku zralosti, kdy jsou plody plně vybarvené a tvrdé. V době plné zralosti začne klesat a neustále se snižuje.

Vitamin C klesá při skladování , při kterém za rok klesne obsah vitaminu C asi o 50 %


Jak si připravit šípkový čaj

  • Zachování co nejvíce vitaminu C a uvolnění slizových látek
  • Nadrtit / nasekat si sušené šípky (2 lžíce drceného šípku na 1l vody) 
  • Macerujeme = zalijeme studenou vodou a necháme odležet přes noc
    (příliš horká voda může některé slizové látky i vitamin C zničit – proto je šetrná příprava důležitá)
  • Před konzumací zahřejeme max. na 70°C 
  • Přecedíme přes plátýnko nebo papírový filtr 

Dochutíme dle chuti medem a citrónem. Šípky lze znovu zalít a udělat si tak 2 - 3 odvary.


Čaj si můžeme připravit také z čerstvých šípků

  • Nadrtit / nasekat si čerstvé šípky (20 šípků (větší hrst) na 250ml vody)
  • Macerujeme = zalijeme studenou vodou a necháme odležet přes noc
    (příliš horká voda může některé slizové látky i vitamin C zničit – proto je šetrná příprava důležitá)
  • Před konzumací zahřejeme max. na 70°C a poté necháme 10min odležet
  • Přecedíme přes plátýnko nebo papírový filtr 



Šípek není jen na ozdobu – je to silný podzimní pomocník pro zdraví, imunitu i energii.
Vyražte na sběr, udělejte si zásobu a dopřejte svému tělu to nejlepší z přírody
 

© 2018 Masaze-Ruda. Ruda U Nového Strašecí
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky